SEO met video

online video
SEO voor video

 
Als je inmiddels een sterke video of animatie hebt, wil nog niet zeggen dat deze automatisch goed bekeken wordt. Waar SEO voor websites inmiddels voor de meeste een bekende term is, merk ik vaak dat dit voor video of animatie nog heel anders is. SEO in het kort: een aantal jaar geleden werden er maar zoveel mogelijk zoekwoorden in een pagina gepropt waarna Google met diverse algoritme updates dit heeft ondervangen. Immers zij hebben de meeste baat bij succesvolle zoekresultaten.
 
SEO
Veel organisaties weten vaak nog te beperkt hoe video bijdraagt aan hun SEO activiteiten of wat dit kan betekenen. Google kan inmiddels steeds beter zien hoe wij gebruikers een website ervaren, alleen video inhoud nog niet. Dit betekent dat voor een goede indexatie in de zoekresultaten Google en Youtube nog steeds afhankelijk zijn van de juiste keywords, beschrijving en overige metadata. GoogleResultaten worden door Google ook gemeten door de tijd die jij op een pagina verblijft in combinatie met het aantal clicks vanuit de zoekresultaten( simpel gezegd: welke link kies jij uit de resultatenpagina). Als jij video zit te kijken in plaats van 25 woorden te lezen dan is je tijd die jij op een website doorbrengt al snel veel langer waardoor de zoekmachine kan afleiden dat het relevante content voor je is en hij gaat zorgen dat website stijgt in de rankings.
 
Youtube
Je directe resultaat op Youtube heeft ook directe invloed op je resultaat in Google. Dit betekent dat als je wilt scoren, je hier tijd en aandacht aan zult moeten geven. Beginnende met goede content die graag bekeken en gedeeld wordt, scoort beter en zorgt al voor een betere ranking. Daarnaast een simpel maar vaak verwaarloosd onderdeel, zorg dat je kanaal goed ingericht is. Denk hierbij aan een actueel logo, header, beschrijving en introductievideo. Sta eens even stil bij het volgende: wat doe jij als je de keuze hebt tussen tekst of bewegend beeld? Precies, je klikt op de video of animatie en al helemaal als je mobiel aan het zoeken bent. Dit is waar zoekmachines veel meer op in gaan zetten, web en mobiel worden vanaf 2017 los van elkaar geïndexeerd.
 
Facebook
Als je video’s op Facebook plaatst, upload ze zelf op Facebook in plaats van het embedden van Vimeo of Youtube. Facebook wil het grootste video platform zijn en blijven, waardoor ze eigen video’s prefereren boven die uit andere bronnen. Dit merk je ook direct terug in je bereik.
Dit waren een paar praktische tips om te zorgen dat je zelf al snel meer succes uit je video of animatie haalt.

Author Image
Joris