Interactieve video

Interactieve video

Interactieve video is een vrij nieuwe beleving als het gaat om het online bekijken van video’s. Bij een interactieve video kunnen er namelijk verschillende elementen aan een video worden toegevoegd door te zorgen voor interactie met de kijker (wat de naam al zegt). De kijker kan reageren op de video’s en de video’s reageren op de kijker. Hierbij kun je denken aan het toevoegen van personalisatie door bijvoorbeeld de naam van de kijker (’Hallo John, want leuk dat je er bent’) in de video te verwerken, maar ook aan knoppen, links en vragen die mensen kunnen aanklikken. Zo kun je gemakkelijk een call-to-action toevoegen en ervoor zorgen dat mensen contact met je opnemen. Door middel van vragen stellen en de kijker deze te laten beantwoorden kunnen ze de video sturen. Zo kunnen bijvoorbeeld minder interessante stukken overgeslagen worden als het antwoord van de vraag duidelijk maakt dat het stuk video niet bij ze past. Je kunt hierdoor de kijker dus juist sturen naar de het deel van de video waar zij wat aan hebben en waar jij ze naar wilt laten kijken.
Dit vergroot het effect van de video natuurlijk enorm en zorgt er ook voor dat kijkers langer blijven kijken en gerichter actie kunnen ondernemen. Interactieve video is daardoor zeer geschikt om op verschillende plekken in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan video’s tijdens leertrajecten, waarbij de vragen letterlijk in de video beantwoord kunnen worden. En de antwoorden zorgen vervolgens weer voor het volgende stuk van de video waar ze naar kijken en dus hoe hun leertraject verder gaat.
Maar ook juist bij een video waarbij je duidelijk wilt krijgen welke dienst of product er bij de kijker past. Door te vragen waar de kijker behoefte aan heeft. Je kunt ze zelfs een hele reis laten maken door een museum of door het verhaal achter je bedrijf, dienst of product. Alles op basis van de keuzes die de kijker maakt. Er kunnen ook gemakkelijk ’add to cart’, ’stel een vraag’ of ’aanmeld’ links toegevoegd worden. Zo kun je direct verkopen of juist nieuwsbrief aanmeldingen verzamelen vanuit de video.
Bij interactieve video maakt de kijker dus als het ware een persoonlijke reis door de video, waarbij jij stiekem nog steeds aan het roer staat.

Wat kun je allemaal toevoegen aan een interactieve video:

– Personalisatie (namen of andere gegevens)
– Buttons
– Tekst
– Polls
– Links
– Andere video’s
– Vragen
– Formulieren
– Feedback keuzes
Interactief praten over de mogelijkheden?
Meer geavanceerde vormen zijn video’s waar je met behulp van een menu-structuur zelf door de video kunt navigeren. Echt innovatieve interactieve video’s gaan nog een stap verder: door de video te integreren met de rest van je website, kun je precies achterhalen waar je kijker op je site is geweest. Met de video kan je hier vervolgens op inspelen, door de content te tonen die relevant is voor de fase van aankoop waarin je potentiële klant zich bevindt. Is hij zich bijvoorbeeld nog aan het oriënteren? Dan wordt video a getoond. Heeft de klant al een aantal van je productpagina’s bezocht? Dan wordt a geskipt en gaat de video direct naar b.

Doelstellingen:

– Conversie verhogen
– Veelgestelde vragen oplossen
– Engagement
– E-learning

Doe iets met je data

De waarde van interactieve video zit ook in de meetbaarheid. Het is een groot misverstand dat engagement wordt gemeten aan de hand van het percentage kijkers die een video compleet bekijkt. Engagement zouden we moeten bepalen aan de hand van de mate waarin een kijker een door jou gewenste actie onderneemt. Een view is dus geen indicatie voor de mate van betrokkenheid, maar als een kijker actie onderneemt na het zien van de video wel. Stel dat het doel van de video is om meer abonnementen te werven. Dan ben je toch niet tevreden als slechts 1 procent van de kijkers zich daadwerkelijk inschrijft?
Voorbeeld: Corporate movie

Pas de interactiviteit aan op persoon of functie. Bedrijfsvideo’s worden vaak ingezet op verschillende plekken maar voor alle stakeholders tegelijk.Maar verschillende afdelingen gebruiken de video allemaal met een ander doel. Het is daarom handig om interactieve elementen, zoals links en formulieren te koppelen aan afdelingen of individuele medewerkers in plaats van de homepage van de website en het algemene e-mailadres.

Branching vs. Interactieve Overlays

Een interactieve video maken door middel van Branching

Branching betekent dat er een interactieve structuur aan je video wordt toegevoegd, zodat de kijker kan bepalen welke inhoud het meest relevant is. De kijker ziet dus slechts informatie die voor hem of haar interessant is, wat leidt tot een hoger uitkijkpercentage en een meer tevreden klanten.


Een interactieve video maken met overlays
Interactieve overlays worden als lagen over de video heen gelegd. Dus heb je nog videocontent op de plank liggen die je interactief wilt maken, dan werken overlays het beste. Bijvoorbeeld, door het toevoegen van een “Koop nu” knop of het inzetten van een feedback formulier.

Branching en overlays combineren
Je hoeft niet te kiezen: je kunt branching en overlays goed combineren in één video. Zo zorg je voor optimale engagement. Kijkers kunnen niet alleen eigen keuzes maken, maar ook formulieren invullen, feedback geven en zelfs een aankoop doen.
Interactief praten over de mogelijkheden?